Filosofie de copil, Episodul 6 - Iubirea

Stim ca asteptati de mult sa dezbatem cu cei mici subiectul iubirea.
Cu siguranta le spuneti si auziti de la ei de mai multe ori pe zi “te iubesc” dar oare ce este, in ochii celor mici acest minunat sentiment? Daca este sa denumim iubirea in termeni rationali, am putea spune ca este un sentiment intens de atasament, afectiune si nevoie fata de cineva sau ceva.

Dar dragostea nu are nevoie de cuvinte, ea se simte. Si cum copiii sunt campionii sentimentelor pure, va invitam sa vedeti iubirea prin ochii si ratiunea lor.

Ce este iubirea?

“Eu ii spun lui mami si lui tati te iubesc de mai multe ori pe zi. Nu stiu de ce. Asa simt. Iubirea este asa cand abia astepti sa iti dea prajitura.” De ce nu ne mira un astfel de raspuns? “Si mama imi spune ca ma iubeste pana la cer si inapoi.” Cred ca acesta este reperul universal prin care noi parintii incercam sa masuram iubirea celor mici si sa ii facem sa inteleaga cat de puternica este ea. Tot baietelul adauga si ca “iubirea este cand imi cumpara tati Lego si se joaca cu mine cu robotii. Si mami nu este de acord sa imi cumpere atat de des Lego, dar tati nu o asculta mereu si am foarte multe piese si ma joc si singur si cu el.”
O fetita ne spune foarte sincer ca “iubire este cand o strang pe mami tare in brate si simt asa ca mi-a fost dor de ea cand nu o vad putin. Cand se duce la baie sau cand pleaca de langa mine si eu apoi o imbratisez si ii spun mami, te iubesc si ii dau un pupic pe obraz.” Cat de mult adevar in aceste vorbe simple de copil. Da, aceasta este de fapt iubirea. Nimic mai mult. Lucurile marunte si gesturile simple sunt cele prin care ne putem arata cu adevarat sentimentele fata de cei din jur.

Ce simti cand iubesti? 

Raspunsul clasic ar fi fluturi in stomac dar oare ce simte un copil cand iubeste? “Nu stiu.” Ne raspunde sincer un baietel. “Mie imi place mult de Alessia si cred ca o iubesc si cand sta langa mine la gradinita simt asa…ca mi-e draga si vreau sa o strang in brate. Imi place tare mult de ea pentru ca nu tipa ca alte fetite si se joaca mereu cu mine si ii plac masinutele si ei si ne jucam impreuna. Vreau sa fie sotia mea.” Wow, deja lucurile s-au derulat mai repede decat de asteptam.

Voi, dragi parinti, ce simtiti cand iubiti? Cum le explicati celor mici si cum le aratati ce este iubirea? Dar ei cum percep acest minunat sentiment? Ce raspunsuri va dau la intrebarile din articol? Asteptam cu nerabdare povestile voastre.