Filosofie de copil, Episodul 7 - Craciunul

Este suficient sa ne gandim la Craciun ca mirosul de brad, portocale si cozonac de vine imediat in minte. A, si sa nu uitam de cadouri, zapada, colinde si timp pretios petrecut cu familia. Oh, sunt atat de multe lucuri pe care noi adultii le asociem cu aceasta sarbatoare importanta.
Dar oare copiii? Lor ce le vine in minte cand ii intrebam de Craciun? Ce semnifica pentru ei aceasta zi? Vrem sa va bucuram cu cu cateva raspunsuri originale pe care cei mici le-au oferit cand au fost intrebati Ce este Craciunul?

“Craciunul este Jingle Bells si multe caramel”, ne-a raspuns inocent Carina, o fetita de 4 ani. Wow, Jingle Bells? Unde ai auzit tu acest cantec? “Pai doamne educatoare ne invata versurile si noi cantam si ne mai invata si O, brand frumos! Dar mie tot mai multi mi place Jingle Bells.” Asadar, cantecul inseamna Craciunul? Da. “Eu ascult mereu Jingle Bells doar cand este iarna si vine mosul si Craciunul.” Subiectul Mos Craciun va fi dezbatut pe larg in episodul urmator. Revenim cu detalii. Fiti fara grija!

Pentru Iris de numai 3 anisori si 2 luni, “Craciunul este impodobit cu uraniu.” Cum adica cu uraniu, Iris? “Da, cu uraniu.” Nu ne-a putut lamuri cum anume este asociat Craciunul cu elemental chimic, insa suntem convinsi ca asocierea originala a fost facuta pe baza vastelor cunostinte pe care le are. Cartile, gradinita si desenele animate reprezinta cu siguranta sursele principale de invatare. Si parintii, desigur. Nici nu mai este nevoie sa  mentionam acest aspect.

Iata si un raspuns foarte adevarat pe care Sasha (7 ani) ni l-a oferit: “Craciunul este o sarbatoare in care s-a nascut Iisus Hristos, dar pentru mine este o zi obisnuita dar foarte foarte importanta. Si pentru parintii mei este tot o zi obisnuita dar foarte importanta. Mami, o sa lucrezi anul acesta de Craciun.” Suntem si noi curiosi sa aflam. Am aflat ulterior ca parintii au lucrat in trecut de sarbatori si probabil de aici asocierea sarbatorii cu o zi obisnuita. 

Pentru Ivan, un visator melancolic de numai 4 ani si jumatate, “Craciunul este iarna.” Cum adica iarna? “Da, Craciunul inseamna zapada chiar daca uneori nu ninge dar zapada este numai iarna deci Craciunul este iarna.” Wow, o analogie care ne-a lasat masca. Si ce mai inseamna pentru tine Craciunul? “Pai…mai inseamna brad si Yuri care da cu labuta si rastoarna globurile mereu si cand eram eu foarte mic a dat si bradul jos.” A se intelege ca acum nu mai este deloc un baietel ci un baiat in adevaratul sens al cuvantului care are si amintiri de cand era “foarte mic”.

Acum ca ne-am lamurit cum sta treaba cu Craciunul pentru prichideii intervievati, suntem curiosi sa aflam ce reprezinta aceasta sarbatoare si pentru voi, dragi parinti. Dar pentru cei mici? Va asteptam cu raspunsuri si…miros de brad. Asadar, Craciun fericit alaturi de cei dragi va uram.