Filosofie de copil, Episodul 9 - Zapada 

Ce poate fi mai frumos iarna decat zapada?
Adulti si copii deopotriva, tuturor de place sa facem ingerasi in omat sau sa construim oameni de zapada sau sa ne batem cu bulgari si sa ne construim cazemate.
Mirosul copilariei ne vine imediat in minte. Am vrut sa vedem ce reprezinta zapada in perceptia copiilor si sa aflam de unde vine ea de fapt. Sunteti curiosi? Ce este zapada si de unde vine ea?

Carina ne marturiseste ca “mie imi place zapada foarte mult pentru ca ea cade din cer si ma pot juca cu ea si fac oameni de zapada in curte cu mami si tata si ne batem cu bulgari. Si mie imi place sa si mananc zapada sa imi fac inghetata dar parintii mei nu prea ma lasa. Eu tot reusesc sa mananc.” Cat de cunoscuta este si pentru noi inghetata din zapada, nu? Cred ca fiecare dintre noi a testat-o macar o data

Iris ne amuza cu raspunsul ei inedit si ne zice ca “zapada este un mamifer alb si vine de la iarna.” Dar cum se formeaza zapada? “Nu stiu. O sa stiu maine cand o sa fiu mai mare. Acum stie mami. Mami, spune-mi tu cum se formeaza zapada?” Si mami a raspuns. Dar tu stii ce este acela un mamifer, Iris? “Da. Am vazut in carte. Este un animal mare si alb.” Sa fie vorba de vreun urs polar? Mai mult ca sigur da.

Sasha ne delecteaza din nou cu un raspuns demn de un mic savant:  “Zapada este un material genetic.” Adica? “Da, este un material stiintific facut din apa si gheata care a fost descoperit acum 1400 de ani si da, este facut din apa, gheata si ulei de masline.” A raspuns cu atat de multa siguranta incat ne-a facut sa dam un search pe google sa vedem zapada a fost descoperita chiar acum 1400 de ani. 

Un raspuns mai pragmatic am primit din partea micului Ivan care ne zice ca “zapada este ceva ce se face din frig si cald si iarna si vine din cer.” Scurt si la obiect. Dar dezvolta, te rog, Ivan. Cum adica se face din frig si cald? “Pai zapada este rece si apoi cand e cald ea se topeste. Devine apa si este calda.” Pai cam asa este, nu? Si din cer de unde mai exact, Ivan? “Pai din cer din nori.” 

Cat de simple si pline de adevar sunt raspunsurile celor mici. Zapada poate fi orice in imaginatia copiilor. Cum de altfel si lumea din jurul lor este fix asa, una plina cu imaginatie. Copiii vostri ce parere au despre zapada? Oare ce este ea? Si de unde vine?