Ghid de joaca pe luni 6-12 luni 

Daca primele sase luni de viata ale bebelusului au fost de acomodare, caracterizate de o crestere alerta a acestui, urmatoarele sase sunt la fel de pline de surprize. Copilul tau devine din ce in ce mai curios si interactiv. Iata care sunt in linii mari achizitiile specifice varstei si cum anume il poti stimula prin joc.

7 luni
La aceasta varsta bebelusul e din ce in ce mai curios si incepe sa faca progrese fizice si psihice importante. Pozitia pe care prefera sa o adopte este aceea de sezut. Spatial prinde alte valente din acest unghi asa ca pregateste-te ca cel mic sa vrea sa se tarasca, sa se deplaseze prin metode ingenioase pentru a-si satisfice curiozitatile.
Diversificarea se afla si ea in plin proces, schimbarile si noutatile fiind asadar la ele acasa. Pe masura ce inainteaza in varsta, poti sa prezinti bebelusului tau jucarii din ce in ce mai complexe. La 7 luni va fi fascinat de cele care se misca atunci cand le atingi, de cele pe care le pot manevra singuri si cam de orice jucarie care starneste interes prin lumini, sunete, culori si forme. 

8 luni 
La aceasta varsta bebelusul incepe sa aiba o perceptie mai clara asupra timpului si a spatiului. Suna filosofic poate, dar incetul cu incetul cel mic va constientiza ca obiectele nu dispar atunci cand nu mai sunt in raza lor vizuala. De asemenea pot intelege la nivel primar relatia cauza-efect si incep sa aiba amintiri. Da, bebelusii iti pot aminti la aceasta varsta evenimentee recente.
Incearca sa ii dezvolti aptitudinile motorii si incurajeaza-l implicandu-l in jocuri simple. Cel mai agreat joc la aceasta varsta este jocul cu mingea. Alege o minge moale, din material textile pe care sa i-o arunci ca el sa se intinda dupa ea. 

9 luni
Probabil ai observat cum bebelusul tau iti recunoaste chipul cand te vede. La aceasta varsta ei recunosc obiecte si fete doar ca nu le pot numi prin cuvinte. Este un moment bun de a-l introduce in lumea cartilor simple, cu imagini mari ce infatiseaza obiecte cunoscute. Creierul lor este precum un burete care absoarbe orice informatie. Profita de asta si stimuleaza-l aratandu-i poze. 
Un alt joc simplu pe care copilul tau il adora la aceasta varsta, este sa scape obiecte pe care mai apoi tu sa I le dai. Vei vedea ca o va face probabil de zeci de ori la rand. In mintea celui mic se creaza legaturi de tipul cauza – efect. El va sti ca daca va arunca pe jos o jucarie mama i-o va da si totodata va sti ca orice obiect cazut face un zgomot specific. Fa din aceasta activitate repetitive ceva amuzant si ofera-i la indemana diverse obiecte. Spune-i cat mai des BRAVO, incurajeaza-l si  radeti impreuna. 

10 luni
Explorare. Acesta este cuvantul pe care bebelusul tau il indrageste cel mai mult la aceasta varsta. Curiozitatea naturala il fac pe cel mic sa inteleaga fenomene din ce in ce mai complexe care se petrec in jurul lui. Incurajeaza-l prin joc in acest demers si ofera-i un mediu propice explorarii si descoperirii de noi jucarii si teritorii. 
Ofera-i jucarii cu butoane care il vor tine cu siguranta ocupat si curios. Ascultati cantecele, bateti din palme si jucati cucu bau. Este foarte important ca atunci cand incepeti o activitate sa il lasati pe cel mic sa se concentreze pe ea. Nu il intrerupeti si nu il antrenati intr-o activitate diferita. In felul acesta isi cultiva rabdarea. 
 

11 luni
Abilitatile copilului tau la aceasta varsta sunt suficient de dezvoltate pe toate planurile incat sa puteti construi impreuna. Alege cuburi fie din carton, cauciuc moale sau material textil (fetru) pentru a face constructii simple.  
Cel mic prinde din zbor ce faci tu si are tendinta sa te imite. Stimuleaza-l in acest sens si invata-l ce sunete fac animalele. Poti alege o carte Sonora si lasa-l pe cel mic sa apese pe butoane si sa imite diverse sunete.
Pentru cultivarea motricitatii fine, lasati-i la indemana un cos plin cu jucarii si un cos gol pentru ca bebelusul sa poata face transferul.
 

12 luni
La aceasta varsta majoritatea bebelusilor incep sa faca primii pasi. Desigur, fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare si nu este un motiv de ingrijorare daca cel mic nu face asta. La capitolul mobilitate cu siguranta sta foarte bine. Important este sa fie incurajat si nu fortat. El stie cel mai bine cand anume este pregatit. PuneiI la dispozitie un centru de activitati cu functie de antemergator si urmareste apoi sa vezi ce face.
La un an cel mic intelege mare parte din ce ii spui tu si poate executa comenzi simple ca: da-mi mingea spre exemplu. De asemenea, are tendinta de a imita asa ca sa nu fii surprinsa cand cel mic vine cu noi grimase sau se face ca vorbeste la telefon. Ii poti pune la dispozitie jucarii care infatiseaza obiectele pe care le folosesti tu in viata de zi cu zi: o telecomanda, chei, un telefon. Poti apela si la jucariile de imitatie mai elaborate daca cel mic da semne ca ar vrea mai mult. Lasa-l sa te ghideze.