Ghid de supravietuire pentru mame

Sa fii parinte nu este o munca deloc usoara insa este extrem de frumoasa. Tot ceea ce ai vazut sau ai citit inainte sa fii parinte vei vedea ca nu se aplica. Asa ca, punct si de la capat. Uita tot ceea ce stiai si preia informatie relevanta de la insusi copilul tau si bineinteles folosese-ti instinctele.
 

Dormi ori de cate ori ai ocazia. Stim cat de epuizante pot fi primele luni de viata cu bebelusul din cauza faptul ca ritmul lui de somn nu este unul clar. Inca nu are un program si asta face aproape imposibil ca proaspetii parinti sa poata dormi noaptea. Cu timpul vei vedea ca acest aspect se va imbunatati insa important este sa stii cum sa treci peste oboseala acumulata. Asa ca, cel mai bine este sa te odihnesti si tu atunci cand copilul tau se odihneste. Stim, vei fi tentat sa faci alte treburi, insa pune somnul pe primul loc deoarece ai nevoie de energie pentru cel mic.

Plangi ori de cate ori simti nevoia. Este un indemn adresat mamelor. Stim cat de stresant si frustrant poate fi uneori totul asa ca, inabusindu-ti sentimentele nu faci altceva decat sa te consumi pe interior si sa te simti din ce in ce mai rau. Exprima-te si treci peste. Maine va fi mai bine.

Cafea, cafea, cafea. De trei ori cafea. Zilele alaturi de cel mic sunt lungi si noptile par uneori nefarsite. Incerci sa faci fata oboselii insa stim cu totii cum e sa fii parinte. Uneori pur si simplu nu-ti iese. Si cine iti poate oferi un ajutor de nadejde daca nu iubita cofeina. Incepe-ti ziua cu o cafea buna, incearca pe cat posibil sa o savurezi si apeleaza la ea ori de cate ori simt ca vei claca.

Cere ajutor mereu cand ai ocazia. Bazeaza-te pe partenerul tau si gaseste in el un sprijin. Daca ai norocul sa poti apela la bunici sau matusa, prietena, vecina, nu ezita. Fie ca e vorba de lucuri marunte ca mersul la piata sau platitul unei facturi sau fie ca e vorba de lucuri importante cum ar fi cateva ore cu copilul, nu ezita sa ceri ajutorul.

Uleiul de lavanda. Oricat de neobisnuit suna si probabil vi se va parea amuzant, uleiul de lavanda face minuni. La indemana tuturor, el functioneaza atat pentru adulti cat si pentru copii. Folositi betisoare parfumate cu aroma de lavanda sau un difuzor cu ulei pentru a imprastia mirosul in toata casa. Efectul? Senzatia de calm, liniste, comfort si totodata un somn mai lin pentru copil. Puteti sa alegeti si un ulei de corp cu esenta de lavanda. Ajuta la relaxare, calmare si va va destresa garantat.

Lucreaza la lista de TO DOs si renunta la ce nu este esential. Cand ai copil, lista cu lucuri pe care TREBUIE sa le faci poate fi suficient de stufoasa. Ce-ar fi daca ai reclasifica prioritatile si le-ai lasa pe lista pe cele care chiar reprezinta urgente. Vrei sa le faci pe toate, vrei sa fii poate parintele model, stim asta si intelegem dar stim cu totii cat de scurt este timpul si cat de greu este sa faci tot ceea ce ti-ai propus. La final de zi vei constata ca singurul lucru de care copilul are nevoie este atentia ta. Nimic altceva nu mai conteaza. Asa ca, daca este dezordine in casa sau chiuveta plina de vase ori cosul de rufe da pe afara, respire adanc si lasa-le pe maine. Bucura-te de prezenta copilului tau si fa o activitate draguta cu el. Te vei simti mult mai odihnita si fericita iar cel mic se va bucura cu siguranta.

Invata sa gestionezi situatiile astfel incat sa fie in avantajul vostru, al intregii familii.