Importanta animalelor in viata copiilor

Idei de activitati pentru copiii iubitori de animalute.

Toti copiii iubesc animalele inca de cand sunt foarte mici si abia descopera lumea din jurul lor. Se conecteaza cu vietatile necuvantatoare cu atat de multa usurinta prin tandrete si veselie. Adevarul este ca avem atat de multe de invatat de la animalute incepand de la atasament, instinct de supravietuire si pana la devotamentul de care acestea sunt in stare si este foarte important ca noi, adultii, sa le insuflam copiilor nostri dragostea si respectul pentru animale. 

Relatia dintre copii si animale are si nenumarate beneficii deci este foarte important sa ii incurajam sa se apropie si sa isi faca prieteni din randul necuvantatoarelor. Astfel vom avea copii cu mai multa incredere de sine, mai responsabili, mai empatici si mai dezinhibati in relatiile cu cei din jur. Desi poate va este greu sa credeti, studiile arata ca in compania animalelor copiii se dezvolta mai armonios si sunt mai sanatosi intarindu-si sistemul imunitar.

Daca impartasiti cu copiii vostri dragostea pentru animale sau pur si simplu doriti sa le oferiti lectii importante si sa le insuflati grija si respectul pentru vietuitoarele din jurul lor, vin aici cu cateva idei de activitati prin care sa creati o legatura mai puternica intre copii si animalute:  

Inca din primii ani de viata, ofera-i copilului tau carticele ilustrate si jucarii in forma de animale. Incurajeaza-i curiozitatea si invata-l prin joaca cat mai multe lucruri interesante despre mediul in care traiesc si rolul vietuitoarelor foarte important in viata noastra.
 

Daca cei mici isi doresc si aveti posibilitatea, adoptati un animalut de companie si luati-l sa locuiasca la voi acasa. Fie ca este vorba despre o pisicuta, un catel, un hamster sau un papagal, convietuirea cu un animal de companie va va aduce numai beneficii. Oferindu-le copiilor un prieten devotat, casa voastra va fi mult mai animata si plina de veselie. Implicati-i pe cei mici in ingrijirea noului membru al familiei si acestia vor deveni mult mai responsabili si astfel le va creste si stima de sine. 
 

Timpul petrecut la tara, in gospodaria bunicilor sau altor rude, sau o vizita la o ferma de animale este o oportunitate extraordinara de a le face cunostinta copiilor cu animalele domestice. Dati-le voie copiilor sa profite din plin de vietuitoarele de pe langa casa, sa le hraneasca, sa cunoasca indeaproape mediul lor de viata si beneficiile pe care le avem noi oamenii de pe urma lor. Nimic nu se compara cu experienta traiului cat mai aproape de natura, iar copii vor invata intr-un mod cat se poate de natural dragostea si grija pentru animale.

O vizita la gradina zoologica, la acvariu sau delfinariu va fi o adevarata incantare pentru micul tau iubitor de animale. Cu acest prilej acesta va intalni vietuitoarele mult admirate in carticele lui de acasa si experienta va fi mult mai interesanta sa le poata analiza indeaproape si sa plece acasa cu multe informatii captivante si o dragoste mult mai mare pentru animalele din lumea intreaga.

Daca aveti in zona in care locuiti un centru de echitatie, nu ezitati sa mergeti cel putin o data in vizita. Caii sunt animale impresionante prin postura lor, emanand putere, dar in acelasi timp blandete. Veti putea fi uimiti sa vedeti ca puiul vostru se indragosteste pe loc si creeaza o conexiune speciala cu un cal si in ciuda posturii sale impunatoare acesta sa ii raspunda cu aceeasi caldura. Daca aveti posibilitatea, oferiti-i copilului lectii de echitatie. Este un sport atat de frumos ce il va ajuta pe micutul tau sa creeze o prietenie frumoasa cu un animal atat de nobil si totodata sa se dezvolte armonios, sa isi perfectioneze echilibrul, coordonarea miscarilor si  o postura a corpului corecta. 

Copiii prin inocenta lor se conecteaza mult mai usor cu animalele. Acestia nu vad poate pericolele la care se expun apropiindu-se de un animal salbatic sau care nu le este cunoscut.

Chiar daca voi, adultii, nu iubiti in aceeasi masura animalele, incercati sa nu ii insuflati teama sau respingere fata de necuvantatoarele din jurul vostru. Stim cu totii ca cei mici isi modeleaza comportamentul avand ca exemplu parintii, bunicii sau persoanele cele mai apropiate. Tineti cont de importanta responsabilitatii pe care o aveti in dezvoltarea puiului vostru, incurajati-l sa fie bun cu vietatile din jurului lui, sa le iubeasca si cel mai important sa le respecte si sa nu le faca niciun rau.