Importanta jocului in aer liber in dezvoltarea copilului

Schimbarile dramatice care afecteaza societatea, afecteaza totodata si modul in care copilaria celor mici se desfasoara. Din cauza noilor tehnologii si a ritmului in care parintii isi traiesc vietile cotidiene, timpul petrecut afara, in aer liber s-a diminuat considerabil, facand loc sedentarismului si deconectarii de natura.

A recunoaste importanta jocului in natura in dezvoltarea sanatoasa a copilului, este primul pas pe care un parinte responsabil trebuie sa il faca. Stim ca uneori timpul adultilor este limitat si poate preferam sa petrecem cu cei mici mai mult timp in interior, insa pe termen lung trebuie sa constientizam efectele negative ale acestui fapt.

Cu un pic de disciplina putem muta absolut orice activitate care implica casa, afara. Si este destul de simplu. Foarte importanta este perspectiva cu care privim aceasta situatie. 
Trebuie sa constientizam faptul ca jocul in sine cladeste increderea in sine a copilului, il ajuta sa rezolve probleme, sa faca noi descoperiri, sa fie curios, sa isi puna noi si noi intrebari. Indiferent de varsta copiilor la care ne referim, jocul in natura pune in miscare creativitatea si totodata contribuie la intelegerea lumii ca intreg. 

Jocul liber in natura aduce un plus si mai mare prin faptul ca dezvolta latura autonoma in orice prichindel, il invata cum sa randuiasca lucrurile , cum sa capete incredere in sine, cum sa fie independent si cum sa descopere singur ce si cum sa faca. 
Spatial exterior dezvolta si intareste simturile celor mici. Zgomotele ii fac mai atenti, micile vietati mai curiosi, plantele, pietrele, pamantul, apa, scoarta copacilor ii invata texturi si senzatii diferite, forme si mirosuri. Este modul prin care fiecare copil ar trebui sa descopere lumea in autenticitatea ei.

Cand vine vorba de orasele mari si foarte mari, posibilitatile de a petrece timp in natura cu copilul sunt destul de diminuate pentru ca spatiile verzi si locurile special amenajate sunt din ce in ce mai rare. De multe ori ne lasam prada comoditatii si alegem sa facem activitati de interior. Acesta nu ar trebui sa fie un impediment deoarece exista o varietate destul de mare de jocuri si activitati pe care le putem desfasura afara, impreuna cu cei mici.

Pe langa aspectele ce tin de invatare si dezvoltarea copiilor, trebuie mentionat faptul ca tendinta de a petrece mult timp in spatii inchise este una care-si lasa amprenta in mod negative asupra sanatatii. Spatiile inchise au dezavantajul de a expune copiii la boli si contaminare. Rapiditatea cu care germenii se dezvolta in astfel de locuri este una foarte mare ducand astfel la cresterea posibilitatii imbolnavirii celor mici. Aerul curat oferit de spatiile deschise nu numai ca ajuta la o buna oxigenare a creierului, dar dezvolta si apetitul culinar si regleaza somnul celor mici. 

Desi la o prima vedere poate parea paradoxal, natura intareste sistemul imunitar. Pamantul ajuta la intermedierea legaturii cu asazisii microbi inofensivi care au rolul de a proteja organismul impotriva bolilor, tocmai prin expunerea la acesti microbi. Micii amatori de scormonit in pamant ar trebui incurajati sa faca asta, desigur sub supraveghere. 
Nu trebuie sa fii un parinte curajos pentru a-ti lasa copilul sa exploreze si sa ia contact cu cele mai simple si firesti lucuri. Poti chiar sa-l incurajezi. O idee este sa ii pui la indemana uneltele de care are nevoie. Alege un set cu ustensile de plaja, spre exemplu. Poate fi adaptat si utilizat atat pentru nisip cat si, de ce nu pentru pamant. 

Puteti sa va apucati de gradinarit, de ce nu. Emotia plantarii unei flori sau a unui fir de iarba este fara doar si poate unica. Prin joc ii putem invata pe copiii nostri ce este natura, ce sunt plantele, cum iau ele viata si cum le putem ingriji. Este si o forma de responsabilizare totodata. Orice activitate in natura, insotita de uneltele corespunzatoare varstei, poate deveni intersanta si interactiva.

Puteti mesteri la orice va trece prin minte cu unelte in miniatura. Puteti repara si construi cu ele, invatandu-l astfel, pe cel mic utilitatea lor. 
Joaca in spatiile special amenajate pentru copii, are multiple avantaje. Printre cele mai importante mentionam socializarea, perfectionarea echilibrului, miscarea. Cei mici pot interactiona cu copii de tipologii si caractere diferite. Vor putea descoperi atat ei insisi cat si voi, parintii, cum gestioneaza anumite situatii si se vor confrunta totodata cu neprevazutul.

In ceea ce priveste miscarea, fiecare loc de joaca este dotat cu diverse constructii si jocuri atractive. Va descoperi emotia primei dati in tobogan sau distractia dintr-un balansoar sau leagan. Varietatea este mare si cu siguranta curiozitatea copiilor si mai mare. Supravegheati, desigur, copiii trebuie sa fie incurajati sa incerce, sa exploreze, sa-si depaseasca limitele. 
Daca spatul va permite, puteti sa amenajati in intimitatea curtii voastre, un astfel de loc unde pot fi invitati si alti copii. Bucuria va fi la fel de mare.

Indiferent ca vorbim de parc, munte, mare, curte, padure, orice colt de natura il poate invata pe copilul dumneavoastra ceva. Explorati tot ceea ce mediul inconjurator va ofera si incurajati copiii sa descopere. Face parte din evolutia si drumul lor spre viitori adulti.