Intrebari pe care ar trebui sa i le pui copilului cand vine de la scoala

Multi din copii nu sunt prea vorbareti cand vine vorba de subiectul scoala. Uneori, nici parintii nu sunt foarte inspirati la capitolul intrebari si cea mai des intalnita este Ce ai facut la scoala? Cei mici se simt incurcati, nu stiu neaparat ce sa raspunda asa ca orice posibilitate de a incepe o conversatie dispare.

Invatati, in schimb, ce intrebari sa adresati si cum astfel incat discutia sa curga natural.
Reformulati in Cum ti-a fost ziua?, in Astazi ai avut o zi buna sau una mai putin buna? si in functie de raspuns, incercati sa aflati ce s-a intamplat. Ce ti-a placut mai mult astazi? Pauza de pranz sau activitatile interactive? Ce te-a intristat sau suparat astazi? Ce ai fi vrut sa iasa mai bine?

Dupa ce ati aflat in linii mari cum anume li s-a parut ziua, incercati sa vedeti si ce anume au facut cei din jurul lor si cum s-au comportat cu ei. Cu cine te-ai jucat astazi? Cu cine ai lucrat in echipa? Ai fi avut alte preferinte? Ai fi vrut sa te joci/participi la activitati cu altcineva?

Acum ca v-ati facut o idee despre ce prieteni au la scoala sau cu cine interactioneaza mai putin, incercati sa le adresati o serie de intrebari generale care vor intretine conversatia. Uneori, adultii sunt atat de incarcati de propriile probleme incat uita ca si cei mici intampina dificultati si au lupte interioare. Si pentru ei este greu deoarece trebuie sa fie atenti la scoala, sa faca teme, sa invete lucruri noi si pe deasupra sa si socializeze. De cele mai multe ori este mai usor pentru ei sa comunice ce au facut cei din jurul lor decat  ce au facut ei. Intrebati-i daca: Au fost probleme astazi la scoala? S-a intamplat ceva special sau neobinsuit sau amuzant? Cu siguranta vor avea cel putin una, doua istorioare amuzante de povestit.

Copiii au nevoie sa se fie vazuti si auziti. Incercati sa va focusati pe ceea ce simt ei. Adresati-le intrebari specifice despre ce au simtit pe parcursul zilei, cum ar fi: Ti s-a parut ceva amuzant astazi la scoala? Ce anume te-a facut bucuros azi? Ce jocuri ai jucat in recreatie? Spune-mi un lucru nou pe care l-ai invatat azi? Este ceva ce nu ai inteles din lectiile predate de profesori? Ce te-a facut sa razi astazi? A facut cineva vreun gest frumos pentru tine sau tu ai facut pentru altcineva? Ce anume ti s-a parut dificil astazi?

Nu lasati profesorii deoparte. Este un subiect de care vreti sa aflati cat mai multe. Desigur, trebuie sa incercati sa ii cunoasteti personal insa este important sa ii cunoasteti si din perspectiva copiilor, prin ochii lor. Pentru a afla raspunsuri relevante, intrebati-i spre exemplu, Pe care profesor il admiri cel mai mult si de ce? Daca ar fi un lucru pe care sa il spui profesorului tau, care ar fi acela? Ce iti place cel mai mult la profesorul/profesorii tai? Ce ti-ai dori ca el/ei sa faca diferit?Care este relatia copilului vostru cu scoala? Dar cu profesorii si colegii?

Voua va povestesc cei mici ce au facut pe parcursul zilei?