Ne jucam si invatam. Care sunt jucariile educative potrivite copilului tau?

Odata ce devenim parinti cu totii cumparam jucarii. Le cumparam pentru ca ne plac noua sau pentru ca nu putem dezlipi copilul de raftul jucariilor din magazine fara sa ia macar una cu el acasa. Le cumparam sa le folosim ca recompensa, sau sa ii tina ocupati cat sa ne tragem sufletul si noi, adultii, cand suntem obositi.
Cumparam jucarii pentru ca vrem sa le oferim celor mici tot ce poate nu am avut noi in copilarie, sau pur si simplu cumparam pentru ca nu rezistam rugamintilor si ochisorilor inlacrimati ai fiintei cele mai dragi noua. Dar cel mai important motiv pentru care cumparam jucarii este ca ne dorim sa ne vedem puiul fericit si stim ca  aceasta e cea mai sigura cale. 

Ce reprezinta jucariile pentru copil? Dar pentru noi parintii?
Stim cu totii ca jucariile sunt bucuria copiilor. Ei isi doresc cat mai multe si cat mai variate astfel incat sa aiba cat mai multe posibilitati de joaca.
Insa pentru noi, parintii, ce reprezinta ele si care e jucaria perfecta? Cu siguranta imi veti raspunde ca jucaria perfecta este cea cu care copilul se joaca cel mai mult timp, il bucura si il ajuta sa descopere lucruri noi. 
Secretul este ca jucariile reprezinta cel mai important element din universul copilariei.  Ele nu asigura doar bucuria si distractia copilului ci il ajuta sa descopere lumea ce il inconjoara, sunt esentiale in educatia si dezvoltarea lui. 

Dar care sunt jucariile educative?
Este demonstrat ca cea mai buna, usoara dar si placuta metoda de a invata este joaca. Fie ca sunt mai mult sau mai putin costisitoare sau doar confectionate in casa, jocurile au un rol esential in viata copiilor nostri. Odata ce intelegem importanta lor, cu siguranta va disparea reticenta in a le achizitiona si frustrarea ca avem casa plina de jucarii si copilul nu le da atentia pe care ne-o dorim.  

Figurine, papusi, puzzle-uri, masinute, jocuri de constructii, mingi, carti, creioane colorate sau plastelina, toate sunt educative si ofera copilului posibilitatea sa invete lucruri noi si sa-si dezvolte abilitati. Ofera-i, deci, jucarii cat mai diversificate micutului tau si astfel il vei ajuta sa-si descopere talente sau pasiuni nebanuite.


Cum alegem jucariile educative potrivite copilului nostru?
Avand la indemana o gama atat de variata de jocuri si jucarii, de multe ori ca parinti suntem pusi in dificultate cand trebui sa alegem un cadou sau ceva nou pentru joaca puiului nostru.

Cel mai important aspect de care trebuie sa tinem cont este varsta copilului si nivelul sau de dezvoltare. Nu-i oferiti jocuri sau jucarii pentru copii mai mari deoarece acesta nu le va intelege si nu vor prezenta interes pentru el sau ii vor crea frustrari nestiind cum sa le foloseasca.
Daca vorbim de bebelusi pana intr-un an, jucariile educative potrivite sunt cele viu colorate, cu texturi moi, jucariile muzicale si centrele de activitati ce ii ajuta pe micuti sa descopere lumea total necunoscuta din jurul lor si sa isi dezvolte astfel reflexele, vederea si abilitati motrice.

Pentru copilasii cu varsta intre 1 si 3 ani puteti alege cuburi de construit, mingii, puzzle-uri cu piese mari cu ajutorul carora isi vor dezvolta motricitatea, asocierea, clasificarea.
Jucariile cu lumini si sunete, plusurile, figurinele animalute domestice si salbatice, dar si carticelele ilustrate sunt de asemenea educative oferindu-le micutilor posibilitatea de a invata cat mai multe lucruri noi despre lumea ce ii inconjoara si pe care sunt atat de dornici sa o exploreze.
Creioanele colorate si seturile de desen si pictura sunt potrivite pentru dezvoltarea simtului artistic, al creativitatii si sunt de asemenea ideale in dezvoltarea motricitatii fine.

Copiilor cu varsta intre 4 si 6 ani le putem oferi jucarii si jocuri de rol care imita activitati si profesii din viata adultilor ce le vor dezvolta cu siguranta creativitatea, vor invata sa isi manifeste si sa isi recunoasca emotiile, vor lua decizii si isi vor contura personalitatea. Instrumentele muzicale, jocurile de constructie sau cartile cu activitati ii pot ajuta sa isi descopere pasiunile. La aceasta varsta sunt potrivite, de asemenea, jocurile educative in grup sau de echipa prin care vor invata sa aiba rabdare sa isi astepte randul, sa castige si sa piarda, vor intelege competitia si isi vor intari increderea de sine.
Puzzle-urile si jocurile de logica sunt ideale pentru dezvoltarea gandirii si a inteligentei. 

Copiii cu varsta peste 7 ani pot avea deja conturate pasiuni pentru anumite domenii din viata reala. Fie ca este vorba despre arta, universul cosmic, literatura sau matematica, incurajeaza-ti copilul sa exploreze si da-i posibilitatea sa-si aleaga singur jocurile si jucariile preferate.
Ajuta-l sa descopere minunata lume a cartilor citind impreuna despre subiectele ce il intereseaza, petreceti timp jucand in familie jocuri de masa, ocazie ce va va crea o legatura mai puternica si va imbunatati comunicarea, sau alegeti jocuri educative cu experimente stiintifice fascinante care cu siguranta il vor captiva si va invata o multime de lucruri noi despre mediul inconjurator. 

Jucariile educative au un rol esential in dezvoltarea copilului tau ajutandu-l sa descopere si sa isi construiasca propriul univers ancorat in lumea reala. Fii alaturi de el si incurajeaza-l sa-si descopere pasiunile si sa cladeasca o lume mai buna prin experiente, cunoastere si imaginatie nemarginita. Asadar, daca v-am intarit convingerea ca jocurile si jucariile aduc pe langa distractie si multe beneficii copilasilor vostri, va doresc sa aveti alegeri inspirate la cumparaturi de jucarii educative!