Parintii si copiii – de la egal la egal

Ni se intampla uneori, tuturor parintilor, sa uitam ca ai nostri copii sunt adulti in devenire sau adulti in miniatura care au nevoie sa fie tratati de la egal la egal. Veti fi surprinsi de cat de multe inteleg cei mici si cu cata maturitate pot aborda situatii la care probabil nici nu v-ati gandit.

Copilul nu este mai prejos decat parintele. El este capabil de foarte multe lucuri, dar uneori refuzam sa vedem asta si ne concentram atentia pe cu totul alte aspecte. De foarte multe ori ne atribuim reusitele lor si nu ne dam seama ca realitatea nu este chiar aceasta. Ei reprezinta o sursa de putere pentru parinti nu un obiect al sacrificiului nostru.

Copiii au nevoie sa simta ca avem incredere in ei si nu ca ii tratam cu superioritate. Vor sa simta ca noi credem in ei si ca ii tratam ca egali, ca parteneri. Relatia ideala dintre parinte si copil ar trebui sa se bazeze pe invatare reciproca si continua dezvoltare personala. Nu doar ei sunt cei care cresc si invata zi de zi ci si noi, parintii.

Cum sa faci ca relatia dintre tine si copil sa fie una de la egal la egal? Baza este sa il tratezi pe cel mic la fel cum ai vrea tu sa fii tratat. Desi de multe ori te simti coplesit de tot ceea ce se intampla peste zi, trebuie sa vezi in copilul tau un motiv de a trece peste toate greutatile, nu o sursa de stres.

Copiii au nevoie de sustinere la fel cum si noi adultii avem de aceea dragostea, respectul si prietenia trebuie sa fie baza relatiei parinte - copil. Tratati-l ca pe un prieten, dar stabiliti bineinteles limite.

Aveti grija ca planurile dumneavoastra sa il includa si pe cel mic. Cereti-le constant parerea atunci cand vine vorba de luarea de decizii cotidiene si includeti-i cu incredere in tot acest proces. Un exemplu simplu este stabilirea meniului pe ziua in curs sau stabiliti impreuna ce anume sa imbrace in excursia pe care o veti face impreuna, undeva. Totodata, includeti-i si in activitatile zilnice cum ar fi ordinea in casa sau poate curatarea gradinii. Totul cu blandete. In felul acesta reusiti sa ii si responsabilizati dar le dati si incredere in sine. Repetati-le mereu cat de mult conteaza si cum ajutorul lor este de nepretuit.

Fiti atenti la nevoile lor. Renuntati sa va ganditi la ce credeti voi ca au copiii nevoie si mai degraba intrebati-i pe ei direct ce vor. Este cea mai eficienta cale de afla ceea ce v-ati propus. Vorbiti-le de la acelasi nivel, faceti contact vizual atunci cand le comunicati ceva sau le adresati o intrebare si fiti atenti mereu la ceea ce au de zis.

Copiii sunt un amalgam de spontaneitate, vointa, tenacitate, concentrare si reusesc sa ne surprinda in fiecare zi, chiar si atunci cand ne asteptam cel mai putin. De aceea, probabil cel mai important lucru atunci cand vorbim de relatia parinte copil de la egal la egal este sa nu ne mai punem pe o treapta superioara lor si in consecinta sa avem o atitudine si un ton superior. Schimbarea porneste de la noi si daca viziunea noastra este aceea de superiori, atunci relatia cu copiii va fi in consecinta. Este important sa lucram la atitudine si sa adoptam una empatica, sa reglam tonul vocii atunci cand avem ceva de comunicat. Putem fi fermi si autoritari in situatiile care cer asta si este chiar dezirabil.
 

Copiii vad lucurile diferit fata de noi si le trec mai intai prin filtrul experientei si varstei pe care o au. Perspectiva lor este alta de aceea ei reprezinta pentru fiecare parinte un izvor nesecat de lucuri ce pot fi invatate. Actiunile noastre trebuie sa reflecte mereu iubirea fata de ei si faptul ca le vrem binele. De aceea, uneori, linia intre o atitudine responsabila si una superioara poate fi destul de fina. Invata sa trasezi limita intre acesta doua, cu multa blandete si intelegere.

Copiii nu au nevoie de sefi, ci au nevoie de parinti responsabili care sa ii ghideze in viata nu sa ii conduca.