Prea multe jucarii? Sfaturi pentru o organizare eficienta

Vi se pare ca oricat de multe jucarii ati cumpara, acestea nu sunt niciodata suficiente? Totodata, simtiti ca va sufoca spatiul si cei mici nu apuca sa se joace nici macar cu o treime din ele? Cunoastem drama si va venim in ajutor cu cateva sfaturi despre cum sa organizati jucariile copiilor astfel incat acestea chiar sa fie folosite dar totodata cum sa nu va impiedicati de ele prin casa. Pare dificil, nu-i asa?

In primul rand, nicio organizare ca la carte nu incepe fara o triere ca la carte. Si prin triere ne referim atat la aruncat, reciclat, donat sau depozitat pentru mai tarziu.
Asadar, iata pasii pe care noi ii urmam si ne scot mereu la lumina...din mormanul de jucarii.

Triati jucariile si stabiliti ce anume este distrus si nu se mai poate folosi si prin urmare va ajunge la gunoi, ce anume poate fi reciclat si transformat fie in alta jucarie fie in cu totul altceva, ce anume “a ramas mic” sau pur si simplu nu prezinta interes si poate fi donat catre alti copii si pasul final, ce pastram pentru “mai tarziu” sau pentru “rotatie”.
Am vorbit de rotatie, insa la ce anume ne referim? Pentru a nu aglomera foarte mult spatiul si pentru a mentine interesul copiilor crescut pentru toate jucariile pe care le au, ideal este sa le impartiti in 3 parti egale si sa le schimbati la fiecare 2 saptamani. Practic faceti 3 gramezi si le rotiti intre ele dupa 2 saptamani de folosinta. Ingenios, nu? Ce intra in fiecare gramada tine strict de voi si de preferintele voastre. Nu exista reguli scrise insa ideal este ca fiecare lot de jucarii sa acopere mai multe domenii: art&craft, masini, jucarii de rol, animale, jocuri educative etc.

Organizati totul pe categorii, ideal in cutii etichetate si foarte important, lasati jucariile la indemana copiilor astfel incat acestia sa le poata manevra singuri. Rugati-i sa le stranga dupa fiecare folosire si ajutati-i daca au probleme in a le pune la loc. Este important ca cei mici sa stie ca trebuie sa isi stranga jocurile cand termina, nu doar sa se joace cu ele. Daca mergeti pe varianta cutiilor, puneti etichete sugestive pe ele, cu poze eventual, pentru ca cei mici sa stie unde anume trebuie sa puna inapoi piesele LEGO sau papusile ori trusa de doctor.

Incercati sa nu supraincarcati spatiile de depozitare pentru ca altfel veti ajunge in acelasi punct in care jucariile navalesc pe voi si nu ne dorim asta, desigur!
Lucrurile pot fi destul de simple cand urmam un plan bun de organizare. Dezordinea se transforma in curatenie si echilibru atunci cand aranjam totul cu o logica, intr-un anume loc si ii invatam si pe cei mici sa procedeze la fel.

Cumparati mai putin si de calitate. In felul acesta reduceti sansele de a fi in situatia in care jucariile s-au stricat inainte de vreme. Stim ca primul impuls este acela de a satisface toate dorintele celor mici insa suntem convinsi ca daca le veti explica cum sta treaba, copiii vor intelege.

Voi cum reusiti sa tineti jucariile organizate? Aveti vreo metoda minune? Suntem nerabdatori sa o impartasiti cu noi.