Prima vizita la dentist - tips&tricks

Prima vizita la dentist este un moment important atat pentru copii cat si pentru adulti. Primul lucru la care va ganditi, probabil, in calitate de parinti este cum anume sa transformati aceasta experienta intr-una de care cei mici isi vor aminti cu drag si mai mult, vor dori sa mearga si pe viitor. Nimanui nu ii place sa mearga la medic, cu atat mai mult la stomatolog si asta este valabila si in cazul adultilor, insa exista modalitati prin care puteti transforma totul in ceva placut, deloc traumatizant.


Discutati cu copiii cu ceva timp inainte de programarea si povestiti-le in detaliu ce anume se va intampla in timpul vizitei. O saptamana de discutii si explicatii pe intelesul lor este ideala. Asigurati-i ca nu vor simti durere si ca este normal sa le fie teama deoarece este ceva necunoscut. Puteti sa rasfoiti impreuna cu ei carti ilustrate cu prima vizita la medic. Puteti sa urmariti impreuna desene animate care au ca subiect prima vizita la dentist. Explicati-le toata actiunea, ce anume se intampla cu personajele si veti vedea cum puterea exemplului functioneaza.


Jocurile interactive sunt o alta metoda prin care cei mici pot scapa de teama primei vizite la medic. Puteti alege, spre exemplu, sa spalati o papusa pe dinti, impreuna si mai apoi sa o duceti la pedodont, unde medicul poate fi chiar copilul. Faceti un joc de rol unde dumneavoastra sunteti pacientul si cel mic e dentistul si cu ajutorul unei truse medicale de jucarie puteti sa va jucati. Inversati apoi rolurile si transformati totul in distractie.


Ramaneti calmi si pozitivi chiar daca poate fi greu pentru parinti sa isi vada copiii ca plang sau ca le este teama. Ganditi-va ca este o vizita de rutina necesara in care cel mic nu sufera, ci este doar speriat si nu stie cum sa isi gestioneze emotiile. Avand in vedere ca veti fi pe tot parcusul consultatiei alaturi de copil, ii puteti oferi tot sprijinul moral de care are nevoie ba mai mult, il puteti tine de manuta sau mangaia pe crestet.


Pregatiti-le o recompensa. Este o situatie in care puteti apela la o astfel de strategie. Fie ca este vorba de un joc sau o jucarie sau ceva bun de mancare, cei mici vor fi mult mai motivati sa asculte in timpul vizitei la dentist stiind ca la final vor primi o recompensa. Nu, nu este ceva ce sa transformati in obicei insa in anumite situatii, scopul final este mai important decat mijloacele prin care ajungeti la el.


Jucaria preferata poate merge si ea impreuna cu voi, la dentist. Faceti un mic joc in care medicul consulta mai intai jucaria si mai apoi copilul. Suntem siguri ca cel mic se va simti si mai in siguranta cand va vedea ca nimic rau nu se intampla si nimic nu doare. Pe deasupra, se poate familiariza si cu instrumentarul. Rugati pedodontul sa “testeze” intai instrumentele pe jucarie si mai apoi pe copil.


In cazul vostru, cum a fost prima vizita la dentist? Ce strategii ati folosit pentru a-i linisti pe cei mici? Cat de des va duceti la control si care a fost experienta voastra?