Prima vizita la nou nascut - reguli de buna purtare

Prima vizita la un nou nascut este un moment special, plin de emotie dar care vine la pachet cu o serie de recomandari nescrise insa pe care cu totii ar trebui sa le respectam. De ce? Venirea unui copil pe lume este ceva atat de frumos insa tototdata poate fi si greu. Nu avem de unde sa stim cum se simt cu adevarat parintii celui mic sau ce emotii ii incearca sau cum se descurca cu noile schimbari produse in familie. Trebuie sa avem grija ce anume spunem sau facem in preajma proaspetilor parinti si desigur in preajma puiului de om. 

Stim ca sunteti nerabdatori sa vedeti bebelusul si sa felicitati parintii insa nu uitati ca intotdeauna vizitele trebuie sa fie facute doar in urma unei invitatii directe. Este in regula sa sunati, insa daca proaspetii parinti nu va spun sa treceti pe la ei, atunci nu faceti asta. Incercati sa ii intelegeti si sa fiti empatici cu ei.
Chiar daca sunteti invitati, sunati intotdeauna inainte si intrebati cu ce puteti fi de folos. Stim cat de limitat devine timpul atunci cand ai grija de un pui de om asa ca fiecare parinte s-ar bucura daca ar primi ajutor fie el cat de mic: un drum rapid la magazin sau orice altceva ar avea nevoie si nu au apucat sa faca.

Nu va duceti niciodata cu mana goala si nu luati cadou doar pentru bebe ci si pentru proaspata mamica. Puteti opta spre exemplu, pentru haine pentru cel mic, mancare pentru adulti si un ruj pentru mama. Cu siguranta nimeni nu mai are timp de gatit si o mana de ajutor in acest sens este binevenita, iar proaspata mamica se va bucura sa primeasca ceva doar pentru ea.

Incercati sa empatizati si sa fiti de ajutor. Spre exemplu, puteti supraveghea bebelusul cat mama face un dus sau daca mai sunt si alti copii in casa puteti sa va jucati cu ei cat parintii isi trag sufletul. Nu va sfiiti sa intrebati daca puteti ajuta cu ceva. De fapt, singura intrebare cu adevarat potrivita pentru proaspetii parinti este “cum pot sa ajut?”
Si daca tot am ajuns la capitolul intrebari, adresati-le cu grija pe cele pe care le aveti. Incercati sa evitati sa puneti intrebari despre subiecte specifice cum ar fi somnul, alaptarea, cum e in postura de noi parinti. Acestea pot fi subiecte sensibile si curiozitatea poate face rau. Incercati, mai degraba, sa impartasiti din experienta voastra daca sunteti parinti si sa ii incurajati pe cei care abia acum se familiarizeaza cu acest rol.

Incercati sa nu va duceti in vizita cu copiii sau sa fiti insotiti de alte persoane decat cele anuntate in prealabil. Chiar daca cei mici nu sunt bolnavi, ei tot pot fi purtatori de germeni si bacterii care pot face rau bebelusului. Si pe deasupra, pot deveni galaciosi si se pot plictisi repede ceea ce poate fi destul de obositor atat pentru ei cat si pentru cei din jurul lor. 

Nu insisitati sa tineti in brate bebelusul, insa daca vi se ofera fiti atenti la cateva mici detalii: spalati-va pe maini inainte. Igiena mainilor este foarte importanta. Oferiti sustinere corecta capului celui mic si folositi intodeauna ambele maini pentru siguranta. Evitati sa va apropiati cu fata foarte aproape de el si nu il pupati. Stim cat de dulci si dragalasi sunt cei mici insa este mai bine sa pastrati un pic distanta. Nu faceti poze nesolcititate, iar daca vi se permite acest lucru, aveti grija la blit. Nu trebuie sa fiti aproape de ochii celui mic.


Voi cand ati fost ultima oara in vizita la un nou-nascut? La copiii vostri cum a fost?