Siguranta copilului in masina

Siguranta in masina este un subiect care trebuie sa fie tratat cu cea mai mare seriozitate, indiferent ca vorbim de pasageri adulti sau copii. Siguranta nu consta doar in a fi atent in trafic sau in a fi un sofer bun ci exista o serie de reguli care trebuie sa fie respectate pentru a putea vorbi intr-adevar de siguranta. 

Ne-am propus sa iti dezvaluim un mic ABC in ceea ce priveste alegerea scaunului potrivit pentru siguranta copilul tau.
Desi multi producatori de scaune auto pretind ca acestea pot fi folosite de la nastere, adevarul din spate este altul. Cel mai potrivit mijloc de a asigura bebelusul in masina, la inceput, este scoica auto.

Scoica auto este ideal sa fie folosita pana la varsta de minim 6 luni ale bebelusului. Dimensiunile pentru care se adreseaza sunt 0-13 kg. 
Datorita formei anatomice pe care aceasta o are, scoica auto este singura ce poate oferi o pozitie corecta atunci cand vorbim despre bebelusi pana in 12 luni. 

Cum sa o alegi? Este suficient sa ai in vedere cel mai important aspect si anume sa fie omologata ECE R44 si R129. 
Cand anume stii ca nu mai este buna si trebuie sa treci la un scaun auto? In clipa in care bebelusul atinge limita de greutate (13 kg) sau cand capul depaseste perimetrul scoicii si iese in afara, atunci trebuie sa fii pregatit sa treci la urmatorul nivel: scaunul auto.


Cum anume instalezi scoica? In functie de modelul ales, ai doua variante: fie optezi pentru o scoica cu baza ISOFIX, fie alegi o scoica auto care se securizeaza cu centura de siguranta a autoturismului. Ambele variante sunt la fel de sigure. Indiferent de modelul ales, scoica auto se foloseste in mod obligatoriu cu spatele la sensul de mers (rear facing). 

Scaunul auto rear facing poate fi folosit de la 9 kg la 25 de kg, iar ca varsta de la 6 luni pana la 4-6 ani.
La fel ca scoica auto si scaunul auto trebuie sa fie omologat ECE R44 sau R129. La fel cum spune si numele, instalarea lor se face tot cu spatele la sensul de mers, avand posibilitatea ulterior de a fi intoarse cu fata spre sensul de mers. Sunt si acestea de doua tipuri: cu baza ISOFIX si cu prindere in centurile masinii. Ambele variante prezinta aceeasi siguranta. 
Alegerea lor este de cele mai multe ori realizata avand la baza criterii personale, cum ar fi: tipul masinii. Permite sau nu modelul autorismului instalarea ISOFIX? Este un detaliu care trebuie verificat de parinti. Modelele mai vechi de masini nu sunt prevazute cu prinderi ISOFIX, deci scaunul auto ales trebuie sa fie unul ce poate fi fixat cu centurile auto.

Cand anume trebuie sa schimbi scaunul auto? La fel ca si in cazul scoicii, cand limita maxim admisa de kilograme este atinsa sau cand urechile copilului depasesc cel mai inalt punct al scaunului.

Scaunul inaltator este al treilea nivel dupa scoica si scaun auto. Scaunul inaltator sau booster cum i se mai spune poate fi folosit in intervalul 6-12 ani respectiv 18/25-36 kg.
Inaltatorul auto trebuie sa fie la randul lui omologat si se instaleaza exclusiv cu fata catre sensul de mers, iar prinderea se face cu centurile auto. Inaltatorul auto poate fi de doua feluri: cu spatar sau fara, ambele putand fi folosite pana ce copilul atinge inaltimea de 135 cm. 

Indiferent ca esti la stadiul de scoica, scaun auto sau booster, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

1.Alege un produs nou, cu factura si garantie. Nu opta pentru produsele la mana a doua. Nu le poti sti niciodata istoricul, nu poti sti daca au fost sau nu implicate intr-un accident auto. 
Un impact de 10 km pe ora poate parea nesemnificativ pentru scaunul/scoica auto. Ei bine, acesta lasa microfisuri in piesele scaunului/scoicii auto si pericliteaza siguranta copilului. Daca sunteti implicati intr-un accident auto chiar si minor, aveti dreptul sa cereti inlocuirea scaunului auto.

2.Scaunele/scoicile auto au si ele termen de garantie. Ca oricare alt produs, si acestea pot expira. In momentul in care achizitionati un produs nou, verificati termenul de valabilitate. De regula scaunele auto au termen de 5 ani pentru grupa 0-18 kg si 8 ani pentru categoria 15-36 kg. Verificati intotdeauna aceste informatii.

3. Cititi intodeauna instructiunile de intretinere si nu folositi detergent agresivi care ar putea sa atace si  sa deterioreze tesatura. 
Nu folositi niciodata accesorii sau huse universale, ci respectati recomandarile brandului si achizitionati acesorii pe care producatorul le recomanda.

4.In timpul unei calatorii cu autorismul, bebelusul trebuie sa fie intotdeauna in scoica, cu centurile puse, imbracat in haine lejere. Nu folositi haine groase de tipul combinezoanelor sau gecilor de iarna deoarece acestea nu lasa centurile de siguranta sa fie atasate correct. Cu cat stratul de haine este mai gros cu atat centurile vor fi atasate deficitar. Ca solutie, puteti folosi o patura groasa peste copil dupa ce acesta a fost securizat in scoica sau scaun auto.

5.La varste foarte fragede, copiii nostri nu inteleg iminenta pericolului si importanta ca ei sa fie asigurati pe parcusul unei calatorii cu autototurismul, de aceea, de multe ori se intampla ca cei mici sa accepte cu greu scaunul auto sau scoica. Multi parinti cedeaza presiunii si plansului celor mici si ii transporta in brate ceea ce este extrem de periculos. Datoria noastra ca parinti responsabili este aceea de a le explica si de a-i face sa inteleaga de ce anume trebuie sa folosim scaunul sau scoica auto si cel mai important, sa ne mentinem verticali si sa punem pe primul loc siguranta lor.

Fiti responsabili!