Treburile casnice pentru cei mici pe categorii de varsta

Acum ca vacanta s-a terminat, este momentul sa reintram in rutina zilnica. Pentru cei mici, aceasta include si ajutorul pe care trebuie sa il ofere la treburile casnice. Insa, cum putem face acest lucru mai usor si mai interesant pentru copii?
 

Incercati sa vedeti lucrurile prin ochii copiilor vostri si incercati sa gasiti mereu modalitati de a-i implica in activitati potrivite varstei lor. Faptul ca ajuta prin casa pune bazele unui viitor adult independent. Totodata, este un moment ideal de a petrece timp de calitate impreuna cu ei si de a va conecta.
 

Exista multe activitati pe care le pot face de la strangerea jucariilor si hainutelor pana la stersul farfuriilor si dusul gunoiului. In functie de varsta pe care o au, haideti sa vedem ce anume ce li s-ar potrivi.
 

Cel mai important este sa transformati totul intr-un joc si sa le aratati pas cu pas cum se face totul. Cu multa rabdare din partea adultilor, veti vedea ca vor reusi sa faca din ce in ce mai bine toate aceste mici activitati. Un alt lucru important de care trebuie sa tineti cont atunci cand ii lasati sa va ajute este sa nu ii certati cand se intampla accidente. Nu vor face nimic perfect din prima, de aceea trebuie sa le explicati ca este normal sa se intample asa si ca vor reusi mai bine data urmatoare. Ghidati-i cum sa isi tina manutele, care este modalitatea corecta si usoara de a indeplini o anumita activitate. Scopul vostru este ca cei mici sa ajunga sa va ofere ajutorul din propria initiativa. Nu vreti sa ii frustrati, de aceea este important modul in care le explicati ce au de facut.

Copiii cu varste intre 2 si 4 ani

La aceste varste copiii inteleg exact ce anume le comunicati. Cele mai potrivite activitati pentru ei sunt sortarea hainutelor lor, ii puteti chiar ajuta sa le transfere in masina de spalat. Pot, de asemenea, sa ajute la strangerea jucariilor cu care tocmai s-au jucat, isi pot aranja cartile pe raft dupa ce s-au uitat pe ele si sunt capabili sa stranga resturile de mancare de pe jos sau sa stearga apa in caz ca au varsat.
 

Copiii cu varste intre 4 si 6 ani

Cu cat cresc, cu atat pot desfasura activitati din ce in ce mai complexe. Un copil la 4, 5 sau 6 ani poate deja sa isi sorteze hainele curate si sa le aseze la locul lor, poate sa isi stearga singur praful din camera si isi poate alege singur tinutele pentru gradinita. Suntem siguri ca se vor bucura sa isi aleaga ce urmeaza sa poarte a doua zi. Un alt lucru pe care il pot face este sa ude florile din casa. Nu vor rata nicio interactiune cu apa.

 

Copiii cu varste intre 6 si 8 ani

Sunt deja la varsta la care si-au castigat independenta si pot face o gramada de lucuri in jurul casei. Pot fi ajutoare de nadejde in bucatarie. Suntem siguri ca vor ajuta cu drag la spalarea vaselor sau la dusul gunoiului. La 6, 7 sau 8 ani stiu deja cum sa foloseasca corect tacamurile si ustensilele de bucatarie. De aceea, ei pot ajuta la prepararea micului dejun. Sub indrumarea voastra, desigur.
 

Pe voi cum va ajuta cei mici? Care sunt activitatile lor preferate? Voi cum va "distrati" cu ei in bucatarie sau in jurul casei? Suntem tare curiosi sa aflam.