Voluntariatul - cum sa le introducem notiunea celor mici

Inainte de a le explica copiilor notiunea de voluntariat, ce anume este acesta si in consta, ar trebui ca noi adultii sa intelegem cu adevarat importanta voluntariatului si daca nu suntem inca implicati in nicio astfel de activitate, ar fi ideal sa facem un demers in acest sens.
Cu siguranta multi dintre noi ne gandim ca nu mai avem timp de inca un lucru in programul nostru deja aglomerat, insa doar prin puterea exemplului personal ii putem determina pe cei mici sa participe la actiuni de voluntariat cu drag si deschidere. Totodata, ar trebui sa luam in calcul ca voluntariatul poate fi mai distractiv si mai relaxant decat ne-am astepta, atunci cand se desfasoara in familie. 

Acum, in incercarea noastra de a ne reconstrui viata post-pandemie si din dorinta de a ne reconecta cu cei din jurul nostru putem sa ne gandim la  activitati care sa exprime dragostea si aprecierea noastra pentru natura si comunitatea in care traim. 
Privit din perspectiva adultilor, voluntariatul are avantajul de a ne ajuta sa comunicam, sa avem conversatii savuroase, sa ne ajutam unii pe altii, sa ne reducem nivelul de stres si anxietate. In ceea ce priveste copiii, voluntariatul pune bazele construirii de relatii bazate pe empatie, are rolul de a le creste autonomia si de a le intari sentimentul ca rolul lor in lume este important si ca actiunile lor pot avea un impact puternic asupra naturii si societatii din care fac parte. 

Inca de la gradinitia, cei mici sunt familiarizati cu notiunea de cultura civica. Faptul ca ajung sa puna in practica ceea ce au invatat in teorie la gradinita are un impact major asupra modului in care percep lumea. Ii invata cum sa interactioneze pozitiv cu mediul inconjurator si le arata ca tot ce au invatat ei pe parcursul timpului de la educatori sau profesori chiar se poate pune in practica.

Pentru copiii de cresa si de gradinita, parintii sunt cel mai bun reper. Cel mai la indemana exemplu pe care il putem oferi este acela de a strange gunoaiele din zonele pe care le parcurgeti. Desigur, nu este nevoie sa transformati asta intr-un proces complex, ci este necesar doar sa ii invatati sa arunce la cos hartiile sau alte resturi si suplimentar, sa ridicati o hartie sau un ambalaj pe care il vedeti aruncat la intamplare. Vazand asta la adulti, copiii vor fi impulsionati sa faca la fel si sa pastreze totul curat in jurul lor. 
Pentru copiii de scoala primara, desi varietatea de activitati de voluntariat este mai mare, este mai complicat in a le mentine focusul. Puteti sa creati un sistem al casei, adica o lista cu activitati usoare pe care sa le faceti cu totii. Spre exemplu, o data pe saptamana puteti duce mancare la un centru pentru ajutor sau puteti vizita un centru de plasament unde sa petreceti o ora cu copiii de acolo. 

Copiii din clasele V – VIII pot fi deja considerati mici adulti in devenire. Asadar, puteti alege activitati mai complexe de voluntariat cum ar fi curatenia unei zone dintr-un parc sau padure ori puteti sa-i implicati in proiecte mai mari cum ar fi pregatirea unor cutii cu obiecte pe categorii de varsta pe care mai apoi sa le donati celor nevoiasi.

In cazul elevilor de liceu sau mai bine zis adolescentilor, lucrurile sunt mult mai simple si mai clare. Multi dintre ei si-au format deja o obisnuinta in a face voluntariat si sunt si o sursa foarte buna de inspiratie. Spre exemplu, puteti sa va ganditi sa ii implicati in proiecte de voluntariat la adaposturi de animale sau pot alege sa se implice in actiuni de strangere de semnaturi, petitii sau pot activa in campanii pe teme ecologice. 

Indiferent de tipul de voluntariat pe care il desfasuram cu totii, ne dorim aceleasi lucruri in final, si anume conexiune cu alti oameni, crestere pe plan personal si satisfactia faptului ca am facut un lucru important sau mai simplu zis, o fapta buna.
Voi in ce proiecte de voluntariat sunteti implicati alaturi de copii ?